Egyéni rendszerállítás

Az egyéni rendszerállításról

Mit takar a rendszerállítás?
A strukturális rendszerállítás egy modellezési módszer, amely egyértelműen mutatja meg egy helyzetben a te pozíciódat, erőviszonyokat, kötődéseket.
A folyamat 2 részből áll, először felépítjük a jelenlegi pillanatképet, majd az ideális jövőképet. Kockákkal, figurákkal modellezünk, kiegészítőkkel, kövekkel, madzagokkal árnyalunk, oldunk, átrendezünk/újraépítünk.

Milyen élethelyzetekre megoldás a rendszerállítás?
Kifejezetten ajánlom párkapcsolati, munkahelyi, családi nehézségek, konfliktusok tisztázására; ezen kívül olyan esetekben, amikor gyors, egyértelmű, kristálytiszta kivezető utat keresel egy konkrét problémakörre.

Szükséges-e megismételni?
Egy téma egy alkalommal feltárható, rendezhető, így ismétlésre nincs szükség. Tudomásom szerint ez az egyik leghatékonyabb, leggyorsabb módja, hogy megtaláljuk egy problémára a lehető legjobb kiutat. Ezért is választottam elsődleges eszközeim közé.

Mennyi időt vesz igénybe?
A rendszerállítás egy intuitív, mély folyamat, így érdemes időt szánni rá. Tapasztalatom szerint egy alkalom kb. 2 órát vesz igénybe, bár mindenkinél más, ahogy a témája kibontakozik, néha hosszabb idő, amíg “minden szálat elvarrunk”. Van olyan is, hogy egy alkalom alatt két rendszert is felállítunk, ezzel két aspektusból tekintünk rá a körülményekre. Készülj kérlek úgy, hogy 2-3 óráig is tarthat.

Kinél működik?
Mindenkinél, aki nyitott, befogadó arra, hogy ránézzen saját helyére a környezetének tükrében és meglássa mi húzódik a dolgok hátterében.

Mi az én szerepem?
Megteremtem a légkört, amiben agyalás helyett intuitív módon tudsz működni;
Rámutatok a viszonyulásokra, hiányokra, erősségekre, stb.;
Kérdésekkel segítelek, hogy kitágítsd a perspektívádat;
Támogatom a folyamatot fókuszáltsággal, vezetem a megoldás, a kiteljesedés, egy konkrét cél felé.

Milyen esetekben alkalmazható?
Ha ködös a kép, ha bonyolultnak tűnik egy szituáció, ha szeretnéd megérteni a többiek hozzáállását és célod, hogy feloldd a hátráltató viszonyulásokat, negatív erőket.

Mi a különbség a családállítás és a rendszerállítás között?
A családállítás is egyfajta rendszerállítás, annak egy speciális formája, ahol mások képviselnek téged és a történeted szereplőit. Elsősorban a családban előforduló nehézségeket oldja, egy adott probléma megoldásához egy vagy több alkalom is szükséges.

A kockákkal történő rendszerállítást nem befolyásolja mások megélése, sztorija, véleménye, értékrendje, így a rendszerállításos módszerek legtisztább formája. Alkalmazható magánéleti és üzleti helyzetekre egyaránt. Ezen felül a rendszerállítások lehető legdiszkrétebb formája.

Mi a titka?
Ahogy leképezed a helyzetet a rendszerállító táblán, világossá válik, milyen helyet foglalsz el a környezetedben, mások sztorijában. Szinte minden esetben fény derül olyan elemekre, amelyek a háttérből irányítanak, erőt vesznek vagy adnak. Tudatos szintre emelve a történeted ráébredsz, mit üzen az élethelyzet, meglátod a lehetőségeidet. Amint megalkotod az ideális jövőképedet a táblán, visszatérve az életbe a mindennapokban is fogod tudni tartani az új pozíciód.

Mennyibe kerül?
A rendszerállítás ára Bt. 20 000 Forint, amely tartalmaz egy utánkövető beszélgetést az esemény után kb. 2 héttel. (Ha két vagy több rendszert állítunk egy alkalom alatt, ez nem változtat az áron.)

Hol tartjuk, hogyan lehet jelentkezni?
Jelenleg Kőszegen és Budapesten van lehetőség velem rendszert állítani. Kérlek hívj vagy írj az alábbi elérhetőségek egyikén és egyeztetünk egy mindkettőnk számára megfelelő időpontot.

Esetek a rendszerállítás alkalmazására

Az alábbi élethelyzetek különösen könnyen oldhatók a módszerrel:
Munkahelyi nehézségek, elkülönülés, magányosság, családi egyensúlytalanságok, anyai vagy apai dominancia, megfelelési kényszer, testvéri viszályok, haragos kapcsolat pl. anyóssal vagy apóssal, szeretői viszony, ellentétek, szembenállás, gyermek helye a családban (előző házasságból), viharos kapcsolat pl. a nagyszülőkkel, egymás elismerésének és a támogatás hiánya egy csoporton/családon/közösségen belül.

Mindig egyfajta egyensúly van jelen minden rendszerben. A résztvevők, érintettek azonban nem feltétlenül élik meg helyüket, “súlyukat” (azaz jelentőségüket) kedvezően. Előfordulhat, hogy egyes elemek vagy szereplők nem kapnak megfelelő figyelmet, energiát, ami tisztán megmutatkozik a rendszerállítás során, így korrigálható. Amikor egy témát lemodellezünk, egyértelműen fény derül rá, hogy hol és milyen hiány van, mik az esetleges rendezetlen viszonyok. Megértjük a történet különböző aspektusait, információkat kapunk. Lehetőség nyílik a hiányok betöltésére, a nem megfelelő (erő)viszonyok rendezésre úgy, hogy kialakulhasson egy optimális új egyensúlyi állapot.

Konkrét jövőbeli célok megtámogatására vagy problémás helyzetek feltárására is rendkívül hasznos technika.

 

A rendszerállítás hátteréről

A rendszerállítás egy modellezési technika, ahol az egyén saját nézőpontjából kitekintve megkönnyebbül és rálát saját folyamataira, valamint környezete által ráosztott szerepére.
A családállításhoz hasonlóan a történet középpontjában álló főszereplő viszonyulásait vizsgálja.
Célja, hogy rávilágítson azokra a rendellenességekre, egyensúlytalanságokra, amelyek megnehezítik a szeretetteli kapcsolódásokat.
Eredményeként feloldódnak, leegyszerűsödnek, felszabadulnak, felértékelődnek az addig bonyolult, szövevényes, érdemtelen, korlátozott helyzetek.
A család- és rendszerfelállítás Bert Hellinger és Vigia Satir nevéhez fűződik; a módszer a Rupert Sheldrake által felfedezett morfogenetikus mező működésén alapul.

A lehetőség minden pillanatban jelen van, hogy javítsunk életminőségünkön, meghaladjuk a problémákat és saját korlátainkat.

Várlak egy őszinte, tiszta, előremozdító egyéni coaching beszélgetésre vagy rendszerállításra, ha úgy érzed, lehetne az életed (ennél is) jobb!

Szalay Ancsa
Karma Coach
+3620 511 7232; karma.karmacoaching@gmail.com